ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ

Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνος, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1986, είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.130 μέτρων στην περιοχή Βάσσες της Αρκαδίας (σήμερα στην Ηλεία). Σύμφωνα με τον Παυσανία, ήταν έργο του Ικτίνου, αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, κατά παραγγελία της αρκαδικής πόλης Φιγαλείας. Το προσωνύμιο Επικούριος οφείλεται στην παράδοση ότι ο Απόλλωνας επικούρησε κάποτε τους Φιγαλείς όταν πλήττονταν από λοιμό ή, κατ’ άλλη ερμηνεία, στην ιδιότητά του ως προστάτη των Αρκάδων μισθοφόρων πολεμιστών (επικούρων).

Είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα και τολμηρά μνημεία της κλασικής αρχιτεκτονικής του 5ου αιώνα π.Χ., καθώς συνδυάζει και τους τρεις ρυθμούς: δωρικό (έχει 6 x 15 δωρικούς κίονες), ιωνικό (το εσωτερικό του σηκού κοσμούσαν ιωνικοί ημικίονες και ζωφόρος με παραστάσεις αμαζονομαχίας και κενταυρομαχίας) και κορινθιακό (στο άδυτο υπήρχε ένας κίονας με το αρχαιότερο γνωστό κορινθιακό κιονόκρανο).

Ανασκάφηκε το 1812 από ομάδα ξένων περιηγητών και σήμερα η ζωφόρος του βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Λόγω της δυσπρόσιτης τοποθεσίας του, ο ναός διατηρήθηκε σε αρκετά καλή κατάσταση, αν και με σοβαρά στατικά προβλήματα. Το δύσκολο έργο της αναστήλωσης του μνημείου έχει αναλάβει η Επιτροπή Συντηρήσεως του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος.

Τεχνικές προδιαγραφές

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
50€
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ
14,00 χιλ.
ΒΑΡΟΣ
1,00 γρ
ΜΟΡΦΗ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
Λεία
ΥΛΙΚΟ
Χρυσός 99,99% (Au)
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
Κουτί με πιστοποιητικό γνησιότητας
ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΥΠΩΣΗΣ
1.200 τεμάχια
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΥΠΩΣΗΣ
Επιμελημένης κοπής (proof)
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
€120
διαθέσιμο στις 20/11/2024