Τύπωση κερμάτων κυκλοφορίας
Το σχέδιο της ευρωπαϊκής όψης των κερμάτων ευρώ είναι εγκεκριμένο από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και είναι κοινό στα κέρματα της ίδιας αξίας που παράγονται από όλες τις χώρες που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ.
Το σχέδιο της εθνικής όψης κερμάτων ευρώ έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι ο εκδότης των κερμάτων στη χώρα μας, όπως άλλωστε ισχύει και για τα αντίστοιχα υπουργεία όλων των χωρών της ευρωζώνης.
Πώς τυπώνονται τα κέρματα;
Η τύπωση των κερμάτων ευρώ όλων των αξιών γίνεται σε υπερσύγχρονα συγκροτήματα (πρέσες) μεγάλης ακρίβειας και πολύ υψηλής παραγωγικότητας.
Πριν τις εργασίες τύπωσης προηγείται σειρά προπαρασκευαστικών εργασιών, που κυρίως αφορούν την κατασκευή των μητρών των δύο όψεων κάθε κέρματος. Η κατασκευή των μητρών απαιτεί ειδικό εξοπλισμό μεγάλης ακρίβειας και ευαισθησίας και έμπειρο και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, παράγοντες που αποτελούν πολύτιμα στοιχεία για το Νομισματοκοπείο (ΙΕΤΑ).
Σε όλες τις φάσης της παραγωγής εφαρμόζονται διαδικασίες ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, σύμφωνα με τα αντίστοιχα προγράμματα ποιότητας, ώστε να είναι δυνατός ο καθορισμός των συνθηκών παραγωγής και η απομόνωση των προϊόντων ή και παρτίδων που αποκλίνουν από τις προδιαγραφές.
Η παραγωγή κερμάτων κυκλοφορίας ευρώ ολοκληρώνεται με τη συσκευασία των προϊόντων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η οποία γίνεται σε μια υπερσύγχρονη γραμμή με ρομποτικές διατάξεις και με ακριβή έλεγχο των ποσοτήτων που συσκευάζονται.
Η γραμμή τύπωσης κερμάτων ευρώ του Νομισματοκοπείου (ΙΕΤΑ) λειτουργεί σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης και ποιότητας και το Ίδρυμα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και φορέων εκτός χώρας, οι οποίοι του έχουν αναθέσει την παραγωγή κερμάτων για λογαριασμό της χώρας τους.
Αναμνηστικά, επετειακά και συλλεκτικά νομίσματα
Σημαντική δραστηριότητα είναι επίσης και η παραγωγή αναμνηστικών - επετειακών και συλλεκτικών νομισμάτων στο πλαίσιο του ετήσιου Νομισματικού Προγράμματος του Υπουργείου Οικονομικών.
Η παραγωγή των προϊόντων αυτών (χρυσών, αργυρών ή κοινού μετάλλου) αποτελεί σύνθετη και πολύπλοκη εργασία με μεγάλες απαιτήσεις ως προς την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια, συνδυάζοντας τεχνικές ικανότητες και καλλιτεχνική δημιουργία.
Μετάλλια και μάρκες
Εκτός από τα κέρματα κυκλοφορίας και αναμνηστικά/συλλεκτικά νομίσματα, το Νομισματοκοπείο (ΙΕΤΑ) δραστηριοποιείται επίσης στην παραγωγή μεταλλίων για λογαριασμό φορέων όπως μουσεία και τα Ελληνικά ταχυδρομεία. Τα μετάλλια δεν αναγράφουν ονομαστική αξία, ενώ τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα των κερμάτων κυκλοφορίας.