Πώς κατασκευάζονται τα νομίσματα;
Πώς κατασκευάζονται τα νομίσματα;

Τα 10 στάδια παραγωγής των νομισμάτων

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς φτιάχνονται τα νομίσματα και ποιες οι διαδικασίες παραγωγής τους πριν καταλήξουν στην τσέπη σας ή το συρτάρι της συλλογής σας;

Περιλαμβάνει τα εξής δέκα στάδια:

 

1 Σχεδιασμός

Αρχικά, η ομάδα μάρκετινγκ του Νομισματοκοπείου εξετάζει πιθανά θέματα και αναπτύσσει μια σύντομη ενημέρωση για τον σχεδιαστή/καλλιτέχνη. Ο σχεδιαστής σκιαγραφεί μια ιδέα είτε με το χέρι είτε σε υπολογιστή και αυτή παίρνει μια πρώτη έγκριση πριν από το δεύτερο στάδιο.

2 Δημιουργία ανάγλυφου

Τα σχέδια μεταφέρονται σε γύψινο δίσκο συγκεκριμένων προδιαγραφών, διαμέτρου 18 εκατοστών και βάθος 1,2 χιλιοστών, και αρχίζουν να χτίζονται προσθετικά με πλαστελίνη οι κύριοι όγκοι και οι λεπτομέρειες του νομίσματος.

3 Εκμαγείο και τελειοποίηση ανάγλυφου

Στην συνέχεια μπαίνει ένα μεταλλικό στεφάνι και γεμίζεται με γύψο ώστε να γίνει η χύτευση ενός αρνητικού εκμαγείου στο οποίο σμιλεύονται οι λεπτομέρειες και γίνονται κάποιες μικροδιορθώσεις. Η κατασκευή αρνητικού-θετικού μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές μέχρι το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.

4 Ψηφιοποίηση ανάγλυφου μοντέλου

Το τελικό μοντέλο του προηγούμενου βήματος θα σαρωθεί και θα αποθηκευτεί ως ψηφιακή εικόνα.

5 Bελτιώσεις – προσθήκες ψηφιακού αρχείου

Αφού γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις – προσθήκες, θα χρησιμοποιηθεί από μια μηχανή χάραξης, laser ή παντογράφο.

6 Χάραξη της πρότυπης μήτρας (Master Die)

Ο χαράκτης μεταφοράς αναπαράγει το σχέδιο σε μια κύρια μήτρα ίδιας διαμέτρου με το κέρμα που πρόκειται να κοπεί και είναι αυτή που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των μητρών εργασίας που θα χτυπήσουν/τυπώσουν πραγματικά τα νομίσματα.

7 Γυάλισμα μητρών εργασίας

Από την πρότυπη μήτρα θα πατηθούν αρκετές μήτρες εργασίας, ανάλογα το είδος του κέρματος, του υλικού και της ποσότητας, οι οποίες θα πρέπει να γυαλιστούν και να τους δοθεί μια ματ υφή όπου χρειάζεται.

8 Τύπωση κερμάτων

Για να μεταφερθεί το σχέδιο στον κενό δίσκο που πρόκειται να τυπωθεί, πιέζεται ανάμεσα σε δύο μήτρες, της πρόσθιας και της οπίσθιας, χρησιμοποιώντας μια υδραυλική πρέσα.

9  Έγχρωμα νομίσματα

Σε περίπτωση που το κέρμα εμπεριέχει και έγχρωμη εκτύπωση, υπάρχει το στάδιο της εκτύπωσης της όψης σε μια ψηφιακή μηχανή ψεκασμού.

10 Επιθεώρηση, διαλογή και συσκευασία

Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει τον έλεγχο των κερμάτων για ατέλειες, την διαλογή και την ταξινόμηση τους, πριν να συσκευαστούν και να αποθηκευτούν.

Videos

Παρακάτω παρακολουθήσετε τα videos που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς για τις ανάγκες παρουσίασης των αντίστοιχων νομισμάτων.