Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ: ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

ΕΛΛΑΔΑ: ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

Κάθε νόμισμα διηγείται μια ιστορία, πραγματική ή φανταστική. Είναι λοιπόν φυσικό η μακρά ελληνική παράδοση στη μυθολογία, τη λογοτεχνία και γενικά τη μυθοπλασία να αποτελέσει τον κεντρικό άξονα του Νομισματικού μας Προγράμματος για το 2024.

Ίσως οι πιο γνωστοί μύθοι από την αρχαιότητα είναι αυτοί που αποδίδονται στον Αίσωπο. Οι δημοφιλείς μύθοι του είναι το θέμα νέας σειράς, με πρώτο το Λαγό και τη χελώνα. Η ελληνική μυθολογία, αστείρευτη πηγή ευφάνταστων  ιστοριών, εκπροσωπείται από το σιδηρουργό των θεών Ήφαιστο, πρωταγωνιστή πολλών διασκεδαστικών ιστοριών. Στην Οδύσσεια του Ομήρου συναντούμε την αρχαιότερη αναφορά στη φώκια Monachus monachus, θέμα του πρώτου νομίσματος στη νέα μας σειρά Απειλούμενα ζώα της Ελλάδας. Η μακρά λογοτεχνική παράδοση της Ελλάδας συνεχίζεται τον 20ό αιώνα με την Πηνελόπη Δέλτα, πρωτοπόρο της παιδικής λογοτεχνίας. Γενιές από ελληνόπουλα μεγάλωσαν με τα βιβλία της, τα οποία παραμένουν δημοφιλή. Τέλος, η κριτική της εξουσίας που βρίσκουμε στους μύθους του Αισώπου επιβιώνει στο πνεύμα του ελληνικού θεάτρου σκιών, το σημαντικότερο εκπρόσωπο του οποίου τιμούμε με νόμισμα αφιερωμένο στον Ευγένιο Σπαθάρη.

Όσον αφορά τις παλαιότερες σειρές μας, συνεχίζουμε να μνημονεύουμε επετείους γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης, φέτος με νομίσματα αφιερωμένα στη Ναυμαχία της Σάμου, την Καταστροφή της Κάσου και τον Γάλλο φιλέλληνα Κάρολο Φαβιέρο. Θέμα της σειράς Τουρισμός είναι η Ολυμπία, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ενώ το νόμισμα της σειράς Πολιτιστική Κληρονομία είναι αφιερωμένο στο ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, επίσης μνημείο της Unesco, ένα από τα τολμηρότερα έργα κλασικής αρχιτεκτονικής του 5ου αιώνα που αποδίδεται στον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνο. Στη σειρά Έλληνες μαθηματικοί συνεχίζουμε με τον Θαλή, πρωτοπόρο φιλόσοφο και επιστήμονα. Στη σειρά Αρχαία ελληνική τεχνολογία συναντούμε τον θρυλικό Αρχιμήδη, ο οποίος εκπροσωπείται με μία από τις δημοφιλέστερες και πλέον χρήσιμες εφευρέσεις του, τον κοχλία του Αρχιμήδη, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα.

Από τη νεότερη ιστορία μας, το 2024 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που είναι το θέμα αναμνηστικού νομίσματος κυκλοφορίας των 2 ευρώ. Στο χώρο του αθλητισμού έχουμε την επέτειο 20 χρόνων από δύο μεγάλες ελληνικές επιτυχίες, τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 και την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδος. Όσον αφορά διεθνείς επετείους, εκδίδουμε νόμισμα αφιερωμένο στα 150 χρόνια της Διεθνούς Ταχυδρομικής Ένωσης, που είναι ο δεύτερος αρχαιότερος διεθνής οργανισμός, με ρόλο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία την εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Αντλώντας θέματα από την ιστορία και τη μυθολογία, τη λαϊκή σοφία και τη λογοτεχνία, τη λαϊκή τέχνη και την επιστήμη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το περιβάλλον, δημιουργούμε αυτά τα μικρά έργα τέχνης, μέσω των οποίων ο συλλέκτης μαθαίνει και ψυχαγωγείται, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την καλλιτεχνική αρτιότητα που είναι συνώνυμη των προϊόντων του ΙΕΤΑ.

.